‘การลดอาการบวม’ เรื่องสำคัญที่คุณไม่ควรมองข้ามหลังศัลยกรรม !

Shortlink: https://www.wonjinthailand.com/?p=5738

 

1

 

หลายคนเมื่อมาศัลยกรรมก็ไม่ได้กังวลแค่เรื่องการทำศัลยกรรมเพียงเท่านั้น แต่ก็อาจจะกังวลเรื่องการดูแลหลังการผ่าตัดด้วย เหตุผลที่คนทำศัลยกรรมนั้น บางทีอาจจะเป็นเพราะความสวยความงาม หรือบางครั้งก็จำเป็นต้องทำศัลยกรรมแบบไม่สามารถหลีกเลี่ยงได้ แต่ไม่ว่าจะเป็นเหตุผลใดก็ตาม สุดท้ายแล้วเมื่อคุณตัดสินใจทำศัลยกรรม คุณจะต้องได้รับผลลัพธ์ที่คุณรู้สึกพึงพอใจ
และแม้ว่าการผ่าตัดจะจบไปแล้ว คุณยังต้องทำตามขั้นตอนต่างๆ เพื่อฟื้นตัว เช่น การลดอาการบวม ช้ำ การขับถ่ายของเสียในร่างกายและอื่นๆ การดูแลหลังผ่าตัดก็เป็นสิ่งสำคัญถัดจากการทำศัลยกรรมและเป็นสิ่งที่คุณควรคำนึงถึง

Anti-Swelling Treatment, Which is Just As Importat As The Surgery itself. : Many people are concerned not only about the surgery, but also about the post-operative care. Both rational and inevitable cause might be the reasons why someone decided to undergo a surgery. Although you have been worrying about the result for a long time, in the end, after you have decided to do the surgery, you need to be satisfied with the result.
However, even though the surgery has ended, you still have to deal with the recovery process (swelling, bruising, body waste excretion, etc). Post-operative care has to be done correctly because it is the next important thing after the surgery itself that you need to be concerned about.

 

2
การรับประทานอาหารรสเผ็ดและเค็มหลังการผ่าตัด จะทำให้บริเวณที่บวมอยู่มีอาการที่แย่ลง และทำให้เกิดอาการบวมน้ำได้ ซึ่งจะแตกต่างจากการบวมทั่วไป เนื่องจากการบวมมีหลายประเภท และแน่นอนว่าการดูแลตัวเองหลังจากการผ่าตัดก็ย่อมแตกต่างกันด้วยเช่นกัน ขึ้นอยู่กับสภาพร่างกายและสุขภาพของแต่ละคน นอกจากนี้ ระยะเวลาของการรักษาก็จะแตกต่างกันด้วย
การบวมหลังจากทำศัลยกรรมเกิดขึ้นจากหลอดเลือดของคุณได้รับความเสียหายจากแผลผ่าตัด ซึ่งจะมีเลือดออกและทำให้เกิดอาการบวมและช้ำ อาการบวมอาจจะแย่ลงเพียงไม่กี่วันหลังการผ่าตัด ดังนั้นคุณควรจะต้องทราบวิธีการดูแลที่เหมาะสมหลังการผ่าตัด

Consuming spicy and salty food after surgery could worsen the swollen area and might cause edema, which is a different type of swelling. Since it is a different type of swelling, of course the treatment you will have after surgery is different too. Depending on the physical and health condition of each person, the length of recovery might differ. Swelling after plastic surgery happens because your blood vessels are damaged from the incisions, which will bleed and cause swelling as well as bruising. Swelling might get worse a few days after the surgery. Hence, you should know how to do a proper post-operative care.

 

3
ในตอนแรก ร่างกายของคุณยังคงได้รับการดูแล ปริมาณเลือดของคุณมีแนวโน้มที่จะจับตัวอยู่ใกล้บริเวณที่เป็นแผล นั่นเป็นเหตุผลว่าทำไมเราถึงแนะนำให้คุณรักษาอุณหภูมิร่างกายในระดับ 15 องศาหรือมากกว่าในขณะที่นอนหลับ และใช้ถุงน้ำแข็งประคบมากเท่าที่จะมากได้ นอกจากนี้คุณยังต้องใช้ยาปฏิชีวนะเพื่อป้องกันการติดเชื้อด้วย
ขั้นตอนที่สองคุณจำเป็นต้องลดอาการบวมที่เกิดจากการไหลเวียนของเลือดมีมากขึ้น ขั้นตอนนี้ควรที่จะเริ่มปฏิบัติหลังจากได้รับการผ่าตัดเป็นเวลา 3-4 วัน ในช่วงนี้ให้คุณใช้ถุงร้อนประคบแทนถุงเย็น และแนะนำให้ออกกำลังกายเบาๆ เพื่อเพิ่มระบบไหลเวียนเลือดของคุณ อย่างไรก็ตามการออกกำลังอย่างหนักและซาวน่า เป็นสิ่งต้องห้ามเนื่องจากความร้อนจะทำให้หลอดเลือดของคุณขยายตัวขึ้น คุณบริโภคอาหารที่จะช่วยลดอาการบวม รวมถึงอาหารที่ช่วยกระตุ้นการไหลเวียนโลหิตและการขับถ่ายปัสสาวะ เช่น ฟักทอง แตงกวา ถั่วแดง ถั่ว ข้าวโพด ซึ่งจะช่วยลดอาการบวมของคุณได้

First of all, since your body is still healing, a big amount of your blood tends to gather near the wounded area. That is why we recommend you to position your body 15° higher when sleeping and use ice pack as often as possible. Also, you need to take antibiotics as prescribed in order to prevent infection.

Secondly, you need to reduce the swelling as your circulation increase. This process should be started 3 to 4 days after the surgery. At this time, it is better to use warm pack instead of ice pack and it is also recommended to do light exercises to increase your circulatory system. However, heavy exercises and sauna are prohibited because it could expand your blood vessels. Next on the list is consuming food that helps reduce swelling. Consuming food that stimulates blood circulation and urine excretion, such as pumpkins, cucumbers, red beans, beans, corns, and others, will help to reduce swelling.

 

4
สุดท้าย การใช้วิธีการรักษาอาการบวมที่บ้านด้วยตัวเองอาจจะไม่ได้ผล หรืออาจจะมีผลข้างเคียงซึ่งอาจจะทำให้อาการของคุณแย่ลง สำหรับคนที่ไม่มีเวลามากพอที่จะรอให้อาการบวมลดลง ให้คุณกลับไปโรงพยาบาลและให้ทำตามคำแนะนำของแพทย์ จำไว้ว่าคุณควรจะตระหนักถึงสภาพอาการของคุณเอง และการรักษาอาการบวมจะต้องกำจัดของเสียในร่างกายเท่านั้น ไม่ใช้การขจัดน้ำออกจากร่างกาย

Finally, using unproven home remedies to cure your swelling might have side effects, which could make your condition worse. For those who do not have much time to wait for the swelling to subside, you should visit the same hospital, where you did your surgery, and go through the recommended anti-swelling care. Remember, you should be aware of your own condition. Curing swelling is not by draining water from your body, but only removing your body waste.

 

5